VeTraNed

Uw veiligheid is onze zorg

VeTraNed
Paraat Brandbeveiliging - VeTraNed

Neem direct contact met ons op:
+31 (0)475-74 50 30 of info@vetraned.nl

VeTraNed VeTraNed VeTraNed VeTraNed VeTraNed

Veiligheid kun je nooit voldoende serieus nemen! (door I.Woldring)

Als bedrijfsadviseur op het gebied van risico- en crisismanagement krijg ik regelmatig de vraag voorgelegd of ik niet een beetje gefrustreerd raak door alle misstanden die ik wel zal aantreffen. Immers, als we de berichtgeving in de media mogen geloven maken veel bedrijven er wat veiligheid betreft een potje van


. Ze zouden als regel de grenzen van wet- en regelgeving opzoeken, investeringen op veiligheidsgebied voor zich uitschuiven, nauwelijks werk maken van opleiding en qua voorzieningen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. En ja, aan voorbeelden lijkt geen gebrek te zijn, met voorop de Rotterdamse vestiging van het Noorse concern Odfjell.
Voor alle duidelijkheid: ik verdedig dit bedrijf niet. Zeker niet, want de lijst van overtredingen die de autoriteiten bij dit tankopslagbedrijf hebben geconstateerd was schrikbarend lang. Terecht dus dat de media dit bedrijf vorig jaar aan het kruis hebben genageld, gegeven de enorme risico’s voor de directe en verdere omgeving. Echter, en niet alleen omdat ik cliënten heb in deze sector maar ook omdat ik bij tientallen andere riskante ondernemingen over de vloer kom: ik houd staande dat wat er bij Odfjell is gebeurd (of, misschien juister geformuleerd: niet is gebeurd) eerder uitzondering dan regel is. Want uit eigen ervaring en dankzij samenspraak met een flink aantal collega’s kan ik hier zeggen dat 90% van alle risicovolle bedrijven in ons land wél serieus werk maakt van veiligheid. En verreweg de meeste daarvan doen dat ook goed: systematisch, gestructureerd en methodisch. Dus geen ad hoc-beleid, ingegeven door de waan van de dag. En dus ook geen aanpak die de Engelsen zouden kwalificeren als penny wise, pound foolish. Nee, daar is sprake van heus veiligheidsmanagement. Met opleidingen, trainingen en oefeningen. Zo hoort het, en niet anders. Veiligheid is immers een te belangrijk thema om over te laten aan toeval en geluk. En zo kijken ook de toezichthouders er tegen aan. Het is dus wel erg gemakkelijk om daar de bekende zwartepiet neer te leggen. Wel deel ik de kritiek dat zij te vaak weinig daadkrachtig optreden en te zeer vertrouwen op beterschapsbeloften van overtreders. Maar dat is ook een kwestie van capaciteit. Zou premier Rutte of veiligheidsminister Opstelten daar nog wat geld voor kunnen vrijmaken? Het zou beslist lonen!

Stel ons uw vraag

Contact

Neem direct contact
met ons op:

Telefoonnummer +31 (0)475-74 50 30

E-mail info@vetraned.nl